12 effektiva tips mot uppblåst mage

Det är inte ovanligt att magen vrider sig, och de flesta upplever en uppblåst mage någon gång. Men du kan enkelt minska din ballongmage med fysisk aktivitet, kosttillskott och massage.

Med några livsstilsändringar kan du förhindra uppblåst mage en gång för alla. 

När du har mycket luft i magen ser magen större ut än vanligt och du känner dig ofta mätt och känner att det stramas åt runt magen. Det är ömt och smärtsamt.

Det beror ofta på samling av gaser i mag-och tarmkanalen, som sträcker sig från magsäcken via tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen. 

I denna artikeln går vi igenom tekniker för att snabbt och effektivt göra magen lycklig igen. Och sedan tittar vi på hur du kan minska uppblåsthet på lång sikt. 

Men först lite om bakgrunden:

Varför är jag så uppblåst i magen?

Uppblåsthet eller trög mage uppstår ofta rätt efter en måltid. 

  • Orsaken kan vara matsmältningsproblem som förstoppning, matallergi eller intolerans. När det som egentligen ska ut, istället sätter sig i tjocktarmen, kan det leda till uppblåsthet och känsla av obehag. 

Dessutom kan överflödig gas förekomma bakom avföringen, vilket bara gör ännu mer ont.

  • Men din kost har också något att säga: För mycket kolsyrig dricka, salt eller socker och brist på tillräckligt med fiber kan också göra din mage större än vanligt.
  • Några kvinnor upplever även uppblåsthet kopplat med hormonella förändringar som precis innan eller under tiden av menstruationen. 

Men med hjälp av de 12 tipsen här nedan, kan du bli av med uppblåst mage snabbt:

1. Gå en promenad

Fysisk aktivitet kan få tarmarna att röra sig och det kan frigöra överflödig gas och avföring. Det är särskilt viktigt att sätta igång tarmarna om du känner dig förstoppad.

Ta en rundtur i grannskapet för att lindra gastrycket.

2. Ett varmt bad

Varmt vatten kan lindra obehag i magen. Avkoppling kan i sig minska stressnivån i kroppen och minska uppblåsthet i mag-tarmkanalen.

3. Yoga för magen

Vissa yogaställningar är mycket effektiva för att släppa ut överflödig gas i mag-tarmkanalen.

Detta gäller speciellt Child Pose, som sträcker ut både rygg och höfter.

Oppblåst mage yoga
Child pose är effektiv teknik för att få magen att slappna av

Du kan också prova Glad Baby-ställningen (Ananda Balasana). Här ligger du på ryggen och tar tag i dina tår. Den öppnar höfterna, ljumsken och bröstet och lindrar obehag i nedre delen av ryggen.

4. Öka intaget av fiber

Fiber kan förhindra förstoppning och uppblåsthet. Det är inte ovanligt att vi får i oss för lite fiber. I USA får till exempel bara 5 procent i sig tillräckligt med fiber varje dag.

Rekommenderad daglig mängd är 25 gram för kvinnor och 38 gram för män. 

Men var noga med att inte överdriva det. Om du plötsligt börjar öka ditt fiberintag kan det leda till ännu mer gas och uppblåsthet.

Håll dig helst under 70 gram med fiber dagligen. 

5. Byt ut läsk med vatten

Kolsyriga drycker innehåller gas som kan bygga upp sig i tarmen. Koldioxid i bubbelvatten kan orsaka ballongmage.

Inte minst kan socker eller konstgjorda sötningsmedel orsaka samma sak. Mer gas och mer uppblåsthet.

Du kan undvika detta problemet med rent kranvatten. Vatten i sig själv kan vara bra mot trög mage och förstoppning. 

6. Bli mer aktiv

Fysisk aktivitet och träning kan sätta fart på magen och lätta på gasen i tjocktarmen. Dessutom frigör träning natrium från kroppen genom svett, vilket kan lindra vattenretention (vätska i kroppen).

Drick rikligt med vatten både före och efter träningen för att hålla dig återfuktad, eftersom uttorkning kan göra förstoppning ännu värre.

7. Kosttillskott för mage och tarm

Välj ett bra tillskott som BioBalance för magen. Se till att det innehåller ingredienser som är bra för god tarmhälsa. Exempel på detta är blåstång och extrakt från triphala.

8. Ät regelbundet

Det är inte ovanligt att uppleva uppblåsthet direkt efter en stor och tung måltid. Du kan undvika problemet genom att äta mindre måltider varje dag, något som kan hålla matsmältningssystemet i rörelse.

Om du äter för fort kan det leda till mer luft in i matsmältningskanalen. Och du bör också undvika att dricka med sugrör, då det kan leda till mer gas och uppblåsthet.

Försök att äta sakta för att undvika att svälja för mycket luft under måltiden. 

9. Spara på saltet

Överskott av natrium får kroppen att hålla fast vid mer vatten. Detta kan ge en svullen och uppsvälld känsla i buken, men också i andra delar av kroppen, såsom händer och fötter.

10. Låg FODMAP-diet

Överväg att börja med en låg FODMAP-diet. FODMAP är en typ av kolhydrater som förekommer i många olika livsmedel. En granskning från 2012 visade att en sådan diet kan förbättra symtomen hos minst 74 procent av dem som kämpar med irritabelt tarmsyndrom (IBS).

Typiska symptom på detta är uppblåsthet, flatulens och obehag i magen.

11. Gör lite magmassage

Massera magen för att få igång tarmarna. Prova speciellt att massera tjocktarmen.

Så gör du:

  • Plassera händerna rätt ovanför högra höftbenet
  • Gnugga händerna i cirkulära rörelser medan du trycker lätt uppåt mot revbenens högra sida
  • Flytta händerna lugnt mot det övre magpartiet mot revbenens vänsta sida
  • Rör händerna ner mot vänsta höftbenet
  • Upprepa efter behov

Kom ihåg att det inte ska göra ont, i så fall är det bäst att avsluta massagen.

Massasje mage
Gör magmassage själv eller få någon som hjälper dig

12. Följ en matdagbok

Vi ser ofta att matintolerans kan orsaka uppblåsthet. Matintolerans kan leda till extra gas i mag-tarmkanalen. Till exempel, om du inte tål laktos, kommer din kropp inte att kunna smälta det laktossocker som finns i mejeriprodukter.

Många har dessutom intolerans mot gluten. 

Håll utkik om du upplever uppblåsthet efter måltiderna. Skriv ner vad du äter och så småningom blir det lättare att ta reda på vad magen inte tycker om.

Du kan ladda ner matdagbok hos Helsedirektoratet

Du kan bli av med uppblåst mage

Ett kosttillskott som BioBalance innehåller en mängd olika ingredienser som är viktigt för god tarmhälsa, bland annat 400 mg blåstång och 150 mg extrakt från triphala. Detta ger regelbunden avföring och upprätthåller en god tarmfunktion. 300 gram maskros ger god effekt på matsmältningssystemet. 

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.