Flatulens: Därför bör du släppa ut gaserna

Gaser, eller flatulens som vi också kallar det, är rikliga utsläpp av tarmgas från ändtarmsöppningen. Överdriven flatulens kan vara mycket irriterande för den drabbade personen, särskilt om den åtföljs av ljud eller lukt.

Visste du att en genomsnittlig gas kan ha en volym på 80 dB?

Detta motsvarar ljudnivån från en livlig gata i centrum. Som jämförelse ligger ett vanligt samtal på runt 65 dB, vilket gör att gaserna sällan går obemärkt förbi. Tvärtom kan det skapa grimaser för publiken och vara oerhört pinsamt för dem som orsakar ljudet.

Den största gasen, eller flatulens, kan annars ha en hastighet på 11 km/h.

I denna artikeln får du allt du behöver veta om flatulens, och vi ger dig också råd för att undvika mycket luft i magen. Inte minst förklarar vi varför du bör undvika att stänga inne luften.

Läs också: 17 ultimata råd mot luft i magen

Vad är flatulens?

Flatulens är en normal och naturlig fysiologisk process i kroppen. Tarmgas uppstår som ett resultat av nedbrytning av näringsämnen i tjock- och tunntarmen, och speciellt kolhydrater.

Vi använder först termen flatulens när mängden gas är stor och lukten är obehaglig.

Det är vanligt att släppa ut runt 100 milliliter gaser per timme. 

En gas bildas främst av koldioxid, syre, kväve, väte och ibland metan. Det sistnämnda orsakar den dåliga lukten.

flatulens tarmgass
Det passerar 30 liter gaser genom tarmsystemet varje dygn, men bara en liten andel släpps ut som gaser

Den intensiva känslan man känner inför en fis beror alltså på gas som fastnat i tarmen. Eftersom denna gas inte har någon annan utrymningsväg än ut ur ändtarmsöppningen, byggs den upp med ökande tryck om man håller tillbaka, och det kan i sin tur orsaka gassmärta.

Läs också: 12 effektiva tips mot uppblåst mage

Det andra sättet att bli av med gas är genom rapningar.

Men medan rapningar uppstår när gas frigörs i övre magsäcken och matstrupen, så uppstår flatulens i den nedre mag-tarmkanalen.

Observera att överdriven luft från ändtarmsöppningen kan bero på irritabel tarm eller intolerans mot vissa livsmedel. Längre ner ska vi titta på livsmedel som ofta triggar tarmen.

Hur många fisar är normalt?

Det är helt normalt, och till och med sunt, att släppa ut en fis regelbundet. Men överdriven luft från tarmen kan vara tecken på ett matsmältningsproblem eller att du äter fel. 

En bra balans i magen är beroende av en varierad kost bestående av både proteiner och fiberrik mat som frukt och grönsaker. De sistnämnda kan i och för sig också orsaka regelbundna tarmgaser, men de bidrar till att skapa en hälsosam balans av magbakterier.

Det är vanligt att fisa runt 15-20 gånger under dagen, och det är ingen skillnad mellan kvinnor och män. De flesta fisarna är luktfria och kallas även smygare

Ändå är det vanligare att kvinnor håller igen på fisarna mer, vilket kan orsaka en uppblåst mage. Män är ofta mer benägna att släppa en fis utan att bry sig lika mycket. Studier visar dock att kvinnors fisar är mer illaluktande än mäns.

Enligt studien fann man att män hade en svavelkoncentration på 0,59 i varje fis, medan det registrerades runt 1,77 hos kvinnor.

Mängden varierar oavsett individnivå, och styrs av ett antal faktorer såsom kost. Vissa släpper en fis en handfull gånger om dagen, andra upp till 40 gånger.

promp
En kvinnlig fis ska tydligen innehålla mer svavelkoncentration och därmed lukta mer

Håll inte inne fisarna

Även om det är god praxis att hålla gasen i sociala grupper, är det inte klokt att hålla inne fisen över tid. Tarmgasen innehåller näringsämnen som vi behöver, bland annat kväve, kolhydrater, väte, metan och svavel.

Det mesta av luften är därför näringsämnen som är byggstenar för kroppen. De tas upp i blodomloppet, och utan tarmgas hade vi faktiskt inte överlevt!

Varje dygn passerar 30 liter gaser genom tarmsystemet. Av detta läcker 2,5 liter ut av ändtarmsöppningen. 

Hur undviker man att fisa?

Regelbunda fisar är alltså både sunt och viktigt. Men om det blir för mycket, kan det bli jobbigt och inte minst generande för den det gäller.

Nedan får du därför några bra råd för dig som kämpar med flatulens:

1. TA DIG GOD TID TILL ATT ÄTA. Det mesta av gasen som skapas i kroppen beror på svald luft. Du kan inte undvika att svälja luft, men om du äter snabbt, säljer du mer luft än om du äter långsamt. Det är alltså inte så bra om du äter när du är på språng.

2. DROPPA TUGGUMMIT. De som tuggar tuggumi genom dagen, säljer mer luft än de som inte gör det. Om du är orolig för dålig andedräkt, kan du försöka med sockerfri mynta. Även en fräsch munskölj kan bidra till att minska bakterier som orsakar dålig andedräkt.

3. BEGRÄNSA MAT SOM STIMULERAR TARMGASER. Speciellt kolhydrater är ofta syndare när det kommer till gasbildning, eftersom de lätt jäser i tarmen. Du bör undvika bönor, kål, broccoli, hela korn, sorbitol, lök och frukt. Dessutom alla mejeriprodukter, inkluderat mjölk och ost. Även potatis, pasta, vete och majs kan orsaka tarmgaser.

Många människor har dessutom nytta av en låg-FODMAP-diet

4. UNDVIK LÄSK, ÖL OCH ANDRA KOLSYREHALTIGA DRYCKER. Luftbubblorna i kolsyran är särskilt kända för att leda till rap, men en del av denna luft kan även nå matsmältningskanalen och på så sätt leta sig vidare ut ur ändtarmsöppningen. Byt istället ut kolsyrade drycker med vatten, te, vin eller sockerfria juicer.

5. PROVA ETT KOSTTILLSKOTT. BioBalance innehåller 7 näringsämnen med effekt på mage- och tarmhälsa, samt din matsmältning. Blåstång kan bidra till en sund tarmhälsa och matsmältning, maskros kan bidra med prebiotisk gastrointestinal effekt, kronärtskocka bidrar till ett normalt matsmältningssystem, Triphala kan bidra till att aktivera matsmältningen, Terminalia Belerica kan bidra till att upprätthålla slemhinnan i matsmältningskanalen, Emblica Officinalis kan bidra till en sund matsmältningskanal och Tamarind kan bidra till en mer behaglig matsmältning.

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Källor: