Tarm-hjärnans axel: Detta är hur tarmen fungerar på hjärnan

Vi har alla upplevt bra eller dåliga magkänslor. Som fjärilar i magen när vi är nervösa. Men har du någonsin trott att dessa känslor faktiskt kan påverka din kropps hälsa?

Medicinsk vetenskap har länge varit medveten om att hjärnan har viss kontroll över hur magen fungerar, men ny medicinsk forskning har också visat något lite mer överraskande:

Tarmen påverkar hjärnans hälsa och tillstånd. 

Därför har medicinsk forskning blivit mer intresserade över att se kroppen som en helhet av olika sammankopplade system, och särskilt kommunikationssystemet mellan matsmältningssystemet och hjärnan:

Det vi kallar tarm-hjärnaxeln, eller ”Gut-Brain Connection”.

När tarmen och hjärnan pratar

Som under alla förhållanden är kommunikation A och O, och kroppens två största organ är nära sammankopplade på ett antal sätt för att säkerställa kommunikation. Via miljarder neuroner och signalsubstanser i hjärnan och tarmen styrs både känsloliv, aptit och vår fysiska hälsa i ett konstant teamwork.

Så när skador eller förändringar inträffar i hjärnan kan detta också förändra vår tarmfunktion – och omvänt kan förändringar i tarmfloran skapa sjukdomar som allergier, fetma eller helt enkelt psykiska störningar.

Men en av de viktigaste sakerna vi kan göra för både hjärnan och tarmen är att skapa en hälsosam bakterieflora i tarmen.

Probiotiske melkesyrebakterier
Filmjölk och yoghurt är bra källor till probiotika.

Snacks för både tarm och hjärna 

En av de bästa sakerna med din tarmflora är att se till att du äter både pre- och probiotika i stora mängder, och du får det genom mat som hjälper tarm-hjärnaxeln:

  • Omega-3. Dessa fettsyror finns i fet fisk, men också i stora mängder i människans hjärna. Omega-3 kan öka mängden bra bakterier i tarmen
  • Fermenterad mat som yoghurt, kefir, surkål och ost innehåller friska mikrober, till exempel mjölksyrabakterier. Fermenterade livsmedel har visat sig förändra hjärnans aktivitet. 
  • Fiberrik mat som fullkorn, nötter, frön, frukt och grönsaker innehåller alla prebiotiska fibrer som är bra för tarmbakterierna – prebiotika kan minska mängden stresshormon.
  • Polyfenolrik mat: Kakao, grönt te, olivolja och kaffe innehåller alla polyfenoler – växtkemikalier som smälts av tarmbakterierna. Polyfenoler ökar mängden friska tarmbakterier och kan också förbättra din kognitiva funktion.
  • Tryptofanrik mat som kalkon, ägg och ost. Tryptofan är en aminosyra som omvandlas till serotonin, som styr dina tarmrörelser. 

I denne nyttiga artikeln kan du läsa mer om pre- och probiotika i din kost!

En axel för psykisk och fysisk hälsa

Miljontals nerver och neuroner, signalsubstanser och andra kemikalier som produceras i tarmen, påverkar alltså interaktionen mellan hjärna och tarm – från känsloliv till aptit och något så grundläggande som tarmrörelser.

Vi har precis börjat förstå hur viktigt sambandet mellan tarmen och hjärnan är – och hur avgörande tarmens bakteriekultur är för både psykisk och fysisk hälsa.

Så se till att du får i dig rätt kost, gärna i kombination med ett skräddarsytt kosttillskott för balanserad tarm. BioBalance innehåller bland annat ingredienser med dokumenterad prebiotisk effekt, och skapar harmoni i matsmältningssystemet. 

Magisk för mage, tarm, och till och med hjärnan.

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

*Blåstång bidrar till sund tarmhälsa och matsmältning, maskros har prebiotisk gastrointestinal effekt, kronärtskocka bidrar till ett normalt matsmältningssystem, Triphala aktiverar matsmältningen, Terminalia Belerica upprätthåller slemhinnan i matsmältningskanalen, Emblica Officinalis bidrar till en sund matsmältningskanal och Tamarind bidrar till en mer behaglig matsmältning.