Prebiotika vs probiotika – vad är skillnaden?

De flesta som kämpar med mag-tarmproblem vet att floran i tarmen är oerhört viktig för både matsmältningen och magens hälsa. Men de kanske inte känner till vikten av pre- och probiotika, och att de är nyckeln till en hälsosam tarm.

  • Men vad gör de exakt?
  • Och vad är skillnaden på PRE och PRO? 

Något vi ofta fokuserar för lite på är hur viktigt tarmen är för att stimulera kroppens immunrespons. En mycket viktig och stor uppgift.

När tarmen tappar charmen

Men tarmen är också helt avgörande för den vår livskvaliteten i vardagen. Att inte behöva oroa dig för generande ljud eller ständigt leta efter en toalett. Detta är en frihet som många inte har.

En frihet många drömmer om: Faktum är att 2 av 5 har magproblem varje vecka.

Och nyckeln till förbättring för de flesta är BÅDA prebiotika och probiotika. Dessa är inte konkurrenter utan ovärderliga lagspelare i vårt omfattande och avancerade tarmsystem.

Två helt olika komponenter, men med samma mål och funktion.

PREbiotika är näring för probiotika!

Prebiotika är helt enkelt termen för en grupp kolhydrater som kroppen själv inte kan smälta. Till exempel olika typer av kostfiber, resistent stärkelse eller insulin.

Istället är det de viktiga bakterierna i tarmen som kan smälta prebiotika – och dessa kolhydrater stimulerar och ger näring till tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen, som bland annat hjälper till mot inflammatorisk tarmsjukdom och ett antal kroniska matsmältningsbesvär.

PRObiotika är de goda bakterierna som lever i tarmen!

Som du säkert har insett är rätt typ av bakterier livsnerven i en levande och fungerande tarm:
De probiotiska bakterierna smälter maten vi äter, bryter ner gifter och producerar viktiga vitaminer. Dessa bakterier kan motverka magsmärta, kramper, uppblåsthet, diarré och förstoppning.

Så det finns många bra skäl att ha en balanserad och levande bakterieflora i tarmen.

Prebiotika vs probiotika – hva er forskjellen?
Nyckeln till förbättring för de flesta är både prebiotika och probiotika.

Så jobbar PRE och PRO som ett team:

När du äter prebiotiska kolhydrater passerar de helt osmält från tunntarmen till tjocktarmen. Sedan tar de probiotiska bakterierna över. De bryts ner, och använder sig av prebiotika.

En gynnsam bieffekt av dessa processer är att prebiotika också ger ökad volym i tarminnehållet. Detta gör att avföringen glider snabbare genom tarmarna.

Bra för matsmältningen, alltså! Och bra för en sund tarmflora.

En annan extremt viktig process i tjocktarmen inträffar när prebiotika omvandlas till kortkedjiga fettsyror, såsom smörsyra och butyrat. Dessa minskar tarmens pH-värden och skapar dåliga förhållanden för toxiner och skadliga bakterier..

Nu kanske du förstår mer om förhållandet mellan pre- och probiotika och hur de fungerar i vårt tarmsystem.

Men hur säkerställer jag balansen i tarmen?

Gemensamt för många som kämpar med mage och tarmar är att tarmens goda bakterier utsätts för tryck. Mycket färdigmat, stress, sömnbrist – och inte minst antibiotika – sätter snabbt tarmen under extra tryck.. 

Och du känner dig uppblåst, sliten. Deprimerad.

Ät bättre.

Precis som bakterierna i probiotika behöver rätt kolhydrater från prebiotika, måste du också äta rätt för att hjälpa en tarm som sliter.

Bra källor till prebiotika är:

  • Kända rotväxter som jordärtskocka, gräslök och lök av alla slag, inklusive purjolök. 
  • Soyabönor, sparris, kronärtskocka, och endivesallad innehåller rikliga mängder. 
  • Honung, vete, råg, korn och havre. 
  • Kall kokt potatis, kallt kokt ris som i sushi och i omogen banan är bra källor till resistent stärkelse.
  • Bröstmjölk är extremt rik på prebiotika. 

Så om du kämpar med diarré för att du gick på en antibiotikabehandling är det klokt att äta lite extra bananer, och mycket potatis eller ris för att balansera magen.

Gode kilder til prebiotika
Honung är en bra källa till prebiotika.

Och så hittar du källor till probiotika

De flesta livsmedel innehåller en eller flera andra bakterier, men det är mjölksyrabakterierna som har speciella hälsofrämjande egenskaper. Och det är också de vi kallar probiotika. De kan överleva magens låga pH-värden och kan leva under en begränsad period i tarmen. Dessa kan ha en bra effekt på matsmältningen och immunsystemet.

Bra källor till probiotika är: 

  • Fil och yoghurt. 
  • Surdegsbröd. 
  • Mjölksyrajäst surkål. 
  • Ost och smör. 
  • Baconkorv.

Som vi hittills har lärt oss är både pre- och probiotika fördelaktiga för en mer fungerande tarm, och kanske också en bättre livskvalitet för många.

Men vilka goda hälsoeffekter har probiotika?

Probiotiska mjölksyrabakterier visar många positiva hälsoeffekter:

  • Hjälper till att etablera en gynnsam bakterieflora i tarmen.
  • Skapar bättre balans i tarmfloran under antibiotikaanvändning och minskar risken för diarré. 
  • Kan förkorta diarrévaraktigheten och andra milda matsmältningsbesvär.
  • Kan bekämpa sjukdomsframkallande bakterier i tarmen.
  • Bryter ner laktos för personer med laktosintolerans.

Men betyder det att de också bör tas så ofta som möjligt och i största möjliga mängd?
För många är det så, men ingen regel utan undantag. För vissa kan vissa typer av prebiotika eller probiotika i stora mängder orsaka obehag.

I synnerhet kan probiotika, som är levande mikroorganismer, orsaka en infektion hos vissa människor, eftersom olika grentyper av de olika bakteriestammarna har olika säkerhetsprofiler.

De orsakar dock få biverkningar hos friska människor. Milda sjukdomar i mag-tarmkanalen, såsom flatulens och uppblåsthet, kan förekomma i sällsynta fall.

Du behöver nästan bara känna efter på vad som fungerar, och hur stor mängd som din kropp har behov av.

Det är bara att prova sig fram!

Probiotiske melkesyrebakterier
Fil och yoghurt är bra källor till probiotika.

En daglig vana med prebiotisk effekt

Så för att se till att magen och tarmarna får både pre- och probiotika är din kost otroligt viktig.. 
Ät hälsosamt, förnuftigt och på rätt sätt om du har besvär. 

Men det kan också vara bra att ta ett skräddarsytt kosttillskott för en balanserad mage och tarm. BioBalance innehåller bland annat extrakt från maskros, som har dokumenterad prebiotisk effekt. 

I tillägg ger BioBalance din kropp sex andra aktiva ingredienser med dokumenterad effekt på mage och tarm. 

Så hamnar magen i balans och det skapas harmoni i matsmältningssystemet:

Blåstång bidrar till sund tarmhälsa och matsmältning, kronärtskocka till ett normalt matsmältningssystem, medans triphala aktiverar matsmältningen. Örten terminalia belerica underhåller den viktiga slemhinnan i matsmältningskanalen och emblica officinalis säkerställer hälsa i samma kanal. Medans tamarind är örten som bidrar till en mer behaglig matsmältning.

Med BioBalance ser du till att stimulera tarmarna och matsmältningen varje dag. Och det är definitivt en bra pre för din mages hälsa.

Så kom ihåg att ta tillskott! 

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.