17 ultimata knep mot luft i magen

Det är inte ovanligt att luft eller gas bildas i magen när tarmen bryter ner bakterier i tjocktarmen. Det kan vara extremt obekvämt och leda till bland annat kramper, svullnad och uppblåsthet i magen.

I de flesta fall är problemet helt ofarligt och gas passerar vanligtvis genom tarmen 13 till 21 gånger på en dag. Men symtom som förstoppning eller diarré kan blockera luften.

I den här artikeln har vi samlat 17 knep för att bli av med luft i magen.

1.  Släpp ut luften

Om du försöker hålla fast i luften kan det bara göra mer skada. Det kan orsaka uppblåsthet, obehag och smärta. Släpp ut luften för att undvika dessa symtom.

2. Vänta inte med toalettbesök

Att gå på toaletten och avlasta tarmen kan i sig hjälpa till med luft i magen. En bra avföring kan frigöra gas som har samlat sig i tarmarna.

3. Tugga extra bra

Ett knep för att minska mängden luft i tarmen är att äta maten långsamt. Tugga gärna varje bit upp till 30 gånger. Då hjälper du kroppen med matsmältningen och samtidigt förhindrar du mycket luft. Försök att sitta still när du äter. Att äta medan du rör dig gör ditt tarmsystem ännu mer oroligt.

4. Skippa tuggummit

Vad som händer när du tuggar tuggummi är att du även sväljer luft, vilket kan orsaka vind i systemet. Dessutom innehåller sockerfritt tuggummi konstgjorda sötningsmedel, som i sig kan orsaka uppblåsthet och gas.

5. Vad med sugrör?

Om du är på en restaurang och får ett sugrör, så kan det vara bra att lägga bort det för tarmens skull. När du dricker genom ett sugrör sväljer du samtidigt stora mängder luft.

Men samma sak kan hända om du dricker direkt från en flaska, beroende på flaskans storlek och form.

Be hellre om att få ett eget glas. 

6. Rökens påverkan

Rökning i sig är redan negativt, och oavsett om du röker en vanlig cigarett eller en elektronisk cigarett, så bidrar rökning till att luft kommer in i mag-tarmkanalen.

Ännu en bra anledning till att fimpa ciggen. 

7. Strunta i kolsyran 

Kolsyrade drycker som Loka och läsk ger mycket gas i magen. Detta kan orsaka uppblåsthet och obehag. Prova drycker utan kolsyra om du besväras med mycket luft i magen.

8. Livsmedel som ger luftbesvär

Prova att undvika mat från denna listan om du har en irritabel tarm:

  • Konstgjorda sötningsmedel som aspartam och sorbitol
  • Broccoli, kål och blomkål
  • Mejeriprodukter
  • Vitlök och lök
  • Fettrika matvaror
  • Baljväxter som bönor, ärtor och linser
  • Katrinplommon
  • Starkt kryddad mat

Använd gärna en matdagbok för att se vad som utlöser mest luft. Många använder också en FODMAP-diet för att skapa bättre förhållanden i magen.

FODMAP är en samlingsbeteckning för olika grupper av svåra-att-smälta-ner kolhydrater.

Matdagbok luft i magen
Skriv gärna ner det du äter för att ta reda på vad det är som skapar luft i magen

9. Kaffe eller te?

Koffein är ett centralstimulerande medel och kan göra dig dålig i magen. Te som är gjort på anis, kamomill, ingefära eller pepparmynta är å andra sidan ett utmärkt alternativ.

Anis fungerar i sig som ett milt laxermedel och måste därför undvikas om ditt problem är diarré. Men det kan vara till hjälp om luftproblemen beror på förstoppning.

10. Fänkålsfrön

Detta är en gammal lösning för att förhindra storm i tarmsystemet. Tugga en tesked fänkålsfrön för magsäckens skull.

PS: Undvik fänkål om du är gravid eller ammar.

11. Peppermynta för magen

Kapslar med pepparmyntaolja har en lång tradition av att arbeta mot uppblåsthet, förstoppning eller gasackumulering. Studier visar att det kan ha positiv effekt

Tester i laboratorier visar att pepparmyntsolja gör att släta muskler i mag-tarmkanalen slappnar av.

För att undvika negativa effekter på sphincter mellan matstrupen och magen, bör du ta pepparmyntsolja i kapslar som löser upp sig längre ner i mag-tarmkanalen.

12. Lägg något varmt på magen

Ett tips är att placera en varmvattenflaska eller värmekudde på magen om du har mycket luft. Värmen får musklerna i tarmen att slappna av och gasen hjälper till att röra sig genom tarmsystemet.

Värme kan dessutom lindra obehaget i magen. 

13. Tillsätt lite äppelcidervinäger i vatten

Äppelcidervinäger hjälper till att producera magsyra och matsmältningsenzymer. Det kan hjälpa till att lindra luftsmärtor snabbt.

Tillsätt en matsked äppelcidervinäger i ett glas med kallt vatten och drick före måltiden. Detta är för att förhindra gas och uppblåsthet.

Kom ihåg att skölja munnen med vatten efteråt, eftersom äppelcidervinäger inte är så bra för tandemaljen.

14. Träning mot luft 

Några mjuka övningar gör att musklerna i tarmen slappnar av. Detta får i sin tur gas att flyta smidigare genom matsmältningssystemet.

Att gå eller göra yoga efter en måltid är särskilt bra.

15. Andas in från buken

I vissa tillfällen kan inandning av för mycket luft öka mängden gas i tarmarna. Men vissa djupa andningstekniker kan hjälpa till att lindra magbesväret som är förknippat med mycket luft.

16. Läs etiketten

Gör det till en vana att läsa etiketten på de livsmedel du köper. Om du till exempel upplever luft i magen på grund av mejeriprodukter kan du ha laktosintolerans.

Var uppmärksam på vad du äter, och prova i så fall produkter med lite laktos. 

Tänk också på att vissa osmältbara kolhydrater i sockerfria livsmedel kan leda till ökad gas.

17. Ge magen riktigt kosttillskott

Ett kosttillskott som BioBalance innehåller ett antal ingredienser som är viktigt för god tarmhälsa, bland annat 400 mg blåstång och 150 mg extrakt från triphala. Detta ger regelbundna tarmrörelser och bibehåller god tarmfunktion. 300 gram maskros har en bra effekt på matsmältningssystemet. 

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.