Därför är tarmfloran så viktig för magkänslan

Så fort du kommer ut ur din mammas mage och tar ditt första andetag, får du essentiella bakterier som är viktiga för god tarmflora. När vi pratar om tarmhälsa hänvisar vi till balansen mellan mikroorganismer som lever i mag-tarmkanalen.

Faktum är att spädbarn födda på traditionellt sätt överförs till en annan typ av bakterieflora än barn födda med kejsarsnitt.

Som vi kommer att se i den här artikeln hittar vi ett livligt liv i tunntarmens nedre del och i tjocktarmen. Och en bra tarmflora är absolut nödvändig för god fysisk och mental hälsa och ett bra immunförsvar.

Du är miljonär

Din kropp består av biljoner bakterier, virus och svampar. Vi kallar dem mikrobiom. Detta är en samling mikroorganismer som lever på de inre och yttre ytorna hos människor, djur, växter och svampar.

Medan vissa bakterier är kopplade till sjukdomar, är andra bakterier viktiga för immunsystemet, hjärtat, din vikt och många andra aspekter av god hälsa.

De allra flesta bakterier finns i tarmarna och på huden.

Du har till och med fler bakterieceller i kroppen än du har kroppsceller!

För att sätta det i perspektiv, så har du fler bakterier i kroppen än det finns människor på jorden.

Tillsammans väger alla dessa mikrober upp till 1-2 kilo, vilket motsvarar hjärnans vikt. Och de är extremt viktiga för din hälsa, men som vi kommer att se kan andra orsaka sjukdomar och är bakterier i tarmen som vi helst bör undvika.

Tarmfakta:

 • Cirka 100 biljoner bakterier finns i tarmen och de producerar metaboliter som har en gynnsam effekt på tarmen.
 • 70-80% av kroppens immunceller är koncentrerade i tarmen.
 • Det är 100 miljoner nervceller längs tarmen som producerar olika neurotransmittorer som reglerar humör och mättnad.
 • 95% av kroppens totala serotonin ligger i tarmen.
bifidobakterier
bifidobakterier

Miljoner av år

Människor har utvecklats för att leva med mikrober i miljontals år. Hade det inte varit för mikroberna hade vi förmodligen inte överlevt!

Och allt började redan när du tog ditt första andetag och sa ”hej, världen!”

Det första som händer är att du utsätts för mikrober när du går igenom födelsekanalen. Vissa studier visar dock att du kommer i kontakt med mikroberna redan när du befinner dig i livmodern.

Mikrobiomet påverkar kroppen på flera sätt:

1. Genom bröstmjölk: Några av de första bakterierna som växer i barnets tarm kallas bifidobakterier. Detta är den näst största gruppen av probiotika. De ser till att smälta ner sunda sockerarter i bröstmjölk som är viktiga för tillväxt.

2. Genom fiber: Vissa bakterier smälter fiber och producerar mindre kedjor av fettsyror, vilket är viktigt för tarmens hälsa. Fiber kan i sig hjälpa till att förhindra viktökning, diabetes, hjärtsjukdomar och andra risksjukdomar.

3. Immunförsvaret: Tarmmikroberna påverkar också ditt immunförsvar. När de kommunicerar med immunceller kan mikroberna hålla reda på hur kroppen reagerar på infektion.

4. Hjärnans hälsa: Enligt ny forskning kan mikrober också påverka centrala nervsystemet, som styr hjärnans funktion.

Som du kan se påverkar mikroberna många viktiga funktioner i kroppen och är viktiga för god hälsa.

En bakterie som till exempel är viktig för oss, är Escherichia coli. Det finns främst i tjocktarmen hos djur och människor. Det kan dock också vara en orsak till infektiös gastroenterit (diarrésjukdom) och urinvägsinfektioner.

Hur får man en god tarmflora?

1. Socker och sötningsmedel påverkar tarmfloran

Enligt studier ser man att mycket socker eller konstgjorda sötningsmedel kan orsaka dysbios i tarmen, vilket är en obalans mellan tarmmikrober.

Västens traditionella diet med mycket socker och fett är därför inte så bra och kan påverka mikroberna negativt. Detta kan i sin tur påverka vår hjärna och vårt beteende.

En studie publicerad i National Institutes of Health visar också att konstgjorda sötningsmedel kan påverka blodsockernivån negativt på grund av deras effekt på tarmfloran.

Detta innebär att sötningsmedel kan öka blodsockernivån, även om det inte finns något socker.

2. Undvik stress

För att undvika obalans i tarmfloran är det viktigt att undvika stress.

Stress kan finnas i många former, och exempel på detta är:

 • Psykologisk stress
 • Extern miljö, som extrem värme, kyla eller buller
 • Sömnbrist
 • Störning av dygnsrytmen

För att hantera stress kan du prova tekniker som meditation, djupa andningsövningar eller progressiv muskelavslappning. 

Dessutom kan regelbunden träning, och häsosam kost även reducera stressnivån.

3. Undvik överdriven användning av antibiotika

Antibiotika är mycket effektivt för att bekämpa bakterieinfektioner. Men dessa kan också vara dåliga för vår tarmflora.

Bland annat kan de skada mikrobiotika och orsaka brist på vissa arter av nyttiga bakterier, till och med 6 månader efter användning.

I Norge blev det under 2017 utskrivit 339 recept per 1000 invånare på nationell basis.

För många antibiotika på lång sikt kan i värsta fall leda till multiresistenta bakterier, vilket innebär att ofarliga infektioner kan få dödliga utfall.

vegetar tarmflora
Vegetarisk sandwich

4. Grön mage?

Maten vi äter har stor påverkan på vår tarmflora. 

Studier har till exempel visat en signifikant skillnad mellan tarmmikroberna hos vegetarianer och de som äter kött.

En vegansk diet kan förbättra tarmhälsan på grund av höga nivåer av prebiotisk fiber.

I en studie följde man till exempel överviktiga som följde en strikt vegetarisk diet och eliminerade alla animaliska produkter, inklusive kött, mejeriprodukter och ägg i en månad.

Slutsatsen var att deltagarna hade mindre tarminflammation som ett resultat av förändrade typer av tarmmikrober. De hade också gått ner i vikt.

Sammanfattning

 • För bättre hälsa och ett bra immunförsvar är det viktigt att upprätthålla en sund tarm. 
 • Genom att göra livsstilsförändringar och förändringar i kosten kan du ändra mångfalden och antalet mikrober i tarmen till det bättre.
 • Det kan vara användbart bland annat att få rätt näring för tarmarna, och detta inkluderar Triphala-extrakt, kronärtskocka, blåstång och Tamarind-extrakt. 
 • Undvik onödig användning av antibiotika och desinfektionsmedel.
 • Få tillräckligt med sömn och försök att träna regelbundet. 

2 kapslar om dagen

Det finns även kosttillskott som ger magen viktiga ingredienser för god tarmflora: BioBalance innehåller 7 olika ingredienser som har dokumenterad effekt på mage- och tarm, bland annat 400 mg blåstång och 150 mg extrakt från triphala. Detta bidrar till regelbunden avföring och upprätthåller en god tarmfunktion. Du kan läsa mer om studier på produkten här.  

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.