Goda lösningar för lös mage

Lös mage, semestermage, rännskita. Detta magproblemet har lika många namn som det finns varianter. Men det som alla har gemensamt är att de kan vara mycket besvärliga – och att de ofta kan botas med enkla medel.

Det är viktigt att vara medveten om att en lös mage inte nödvändigtvis behöver vara onormalt. Många av oss upplever magbesvär med mer eller mindre jämna mellanrum atningen om det är luft i magen, en hård mage eller lös mage. De naturliga variationerna är många.

Men när det är sagt: Om du plötsligt upplever stora förändringar i dina toalettbesök, upptäcker blod i avföringen eller har nedsatt allmäntillstånd, bör du uppsöka en läkare.

Var är närmaste toalett?

Men när den lösa magen börjar bli ett problem i vardagen är det möjligt att agera själv. Och om du alltid behöver ha en översikt över var närmaste toaletten är eller får ångest över att vara med i sociala miljöer, är det bra att veta att det faktiskt finns enkla saker du kan göra som förbättrar situationen avsevärt.

För vad är egentligen lös mage?

Det säger egentligen sig själv. Det som kommer ut i toaletten är i lite för lös form. Detta händer när avföringen passerar för snabbt genom matsmältningssystemet, eftersom den fungerar för snabbt. Detta kan bero på många saker, såsom vanliga sjukdomar, bakterier (Salmonella, Shigella, E. coli eller Campylobacter), förorenad mat och vatten eller helt enkelt matförgiftning. 

I vissa tillfällen kan även laktosintolerans, medicinanvändning eller irriterad tarm vara en orsak – och vissa får helt enkelt dålig mage på grund av stress eller nervositet.

Den enklaste lösningen: Justera kosten. 

Detta har otroligt mycket att säga för hur magen och tarmarna svarar:

  1. Du bör äta mer mat som ris, pasta, bananer, konserverad frukt, potatis, kokt frukt, ägg, keso, grönsaker, kyckling, kalkon och fisk. Dessa har en bromsande effekt på avföringen.
  2. Få i dig vattenlöslig fiber. Detta kan bidra till att avföringen inte blir för vattnig.
  3. Undvik sötningsmedel!
  4. Ät inte livsmedel med mycket laktos.

Det är också fördelaktigt att begränsa ditt intag av rökt och fet mat, såsom lax. Kaffe påskyndar verkligen systemet för de flesta och bör aldrig drickas i stora mängder. Detsamma gäller alkohol.

Rent förebyggande

En av de vanligaste fällorna folk går på när det gäller god maghälsa, är att titta på vad som händer innan kroppen får i sig maten. 

Dålig hygien i köket är en viktig riskfaktor. Orena köksredskap, dålig hantering av råvaror och otvättade händer gör kökszonen till det viktigaste stället för att förhindra magbesvär.

  • Säkerställ god handhygien före, under och efter varje måltid.
  • Se till att all kontakt från person till person i köket har god hygien.
  • Köksredskap måste alltid vara hygieniska. Låt aldrig skärverktyg, skärbrädor mm gå från råa till färdiga råvaror. Speciellt kyckling!
  • Värm bara matrester en gång.
  • Var särskilt försiktig med kött när det gäller tillagningstid.
  • Drick alltid flaskvatten när du är på semester utomlands. 

Stärk magen naturligt!

Om du har följt alla dessa bra tips är du förmodligen på väg till en bekväm och hälsosam matsmältning. Men för att hålla det goda flödet i matsmältningen finns det också mycket fördelaktiga naturprodukter som stärker både magen och tarmarna.

BioBalance förser kroppen med sju aktiva näringsämnen, där bland annat blåstång och tamarind bidrar till en bekväm och sund matsmältning. 

För dig som sliter med lös mage kan detta vara lösningen som ger större trygghet i vardagen.

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.