Matsmältning – detta BEHÖVER du veta

Det är mycket tabu runt det som händer i kroppens nedre delar. Matsmältningsproblem, gaser, oattraktiva ljud och täta toalettbesök är inte något vi pratar om högt. Men vi borde göra det:

Det är verkligen många som kämpar med dessa besvär – men när du har problem med matsmältningen är det också viktigt att förstå hur kroppen fungerar.

Människans matsmältningssystem är otroligt fascinerande, komplicerat och avancerat.
Men även sårbart.

Matsmältningsprocessen på 1-2-3:

Matsmältningen är helt enkelt hur mag-tarmkanalen får näringsämnen till kroppen och ändrar samtidigt maten som kroppen inte behöver slösa bort.

Detta händer genom ren kemi! 

1. Det första steget i matsmältningen inträffar när du tuggar maten. Saliv startar hela processen genom att förvandla maten till en mjuk massa som vi kallar bolus. Saliven gör att bolusen är lätt att svälja – och den glider ner i matstrupen och passerar den nedre sfinkteren. 

Så här hamnar det i magen, där saltsyra frigörs. Denna starka syra bryter ner maten och bolusen hamnar som en soppliknande massa som vi kallar kymus.

2. Kymus-massan passerar sedan genom magsfinktern (pylorus) och ner i tolvfingertarmen (duodenum) som är den första delen av tunntarmen. Enzymer från bukspottkörteln, levern och gallblåsan bryter ner kymus i ännu mindre element, som lättare kan extraheras från tarmen och in i kroppen. 

Insidan av tunntarmen är fodrad med ett starkt, vikt slemhinna och små, små tarmknölar. Och det är genom dessa som smält mat överförs till blodet och alla näringsämnen och vitaminer extraheras!

3. Kymus färdas upp till den sju meter långa tunntarmen innan den passerar ileocecalventilen och slutligen hamnar i tjocktarmen. Denna osmält kymus uppfattas nu som avfall av kroppen och blir allt fastare när den passerar genom tjocktarmen: Vatten extraheras kontinuerligt från avfallet. Och slutligen slutar allt som avföring i den sista delen av tjocktarmen, eller vad vi kallar ändtarmen. Nu kan hjärnan signalera att avföringen ska skjutas ut ur kroppen.

Bedre fordøyelse

Men hur får du en super matsmältning?

Din matsmältning påverkas av maten du äter och livet du lever, och reglerna är enkla för att få en hälsosam, regelbunden och bekväm matsmältning. Den vanligaste orsaken till matsmältningsproblem är en ohälsosam livsstil.

 1. Ät mindre fett. Det kan bromsa matsmältningsprocessen.
 2. Men ät rikligt med fiber. Olika typer av fibrer påverkar också matsmältningssystemet på olika sätt – därför är det viktigt att få de typer av fibrer som är lösliga i vatten och de som inte är vattenlösliga. En kost med vetekli, fullkorn och mycket grönsaker OCH vattenlösliga fibrer från t.ex. nötter, frön och baljväxter är perfekt för matsmältningen.
 3. Få i dig både prebiotika och probiotika. Probiotika är de friska bakterier som finns naturligt i mag-tarmkanalen. Prebiotika är de näringsämnen som dessa bakterier behöver.
 4. Drick stora mängder! Men helst vatten. Det hjälper matsmältningssystemet att hantera fetter och vattenlösliga fibrer.
 5. Träna! När du sätter din kropp i aktivitet påskyndar du också matens resa genom matsmältningssystemet.

Men kan kosttillskott hjälpa matsmältningen?

För många kan det vara bra att ta ett skräddarsytt kosttillskott för mage och tarm. BioBalance förser kroppen med sju aktiva näringsämnen med dokumenterad effekt på mage och tarm, som hjälper mot många besvär. 

Dessa är:

 1. Extrakt från maskros med dokumenterad prebiotisk effekt. 
 2. Blåstång som bidrar till sund tarmhälsa och matsmältning. 
 3. Kronärtskocka för ett normalt matsmältningssystem 
 4. Triphala för att aktivera matsmältningen. 
 5. Terminalia belerica underhåller den viktiga slemhinnan i matsmältningskanalen.
 6. Emblica officinalis säkerställer matsmältningskanalens hälsa.
 7. Tamarind bidrar till en mer behaglig matsmältning.

För dig som sliter med olika matsmältningsproblem kan BioBalance vara en enkel och effektiv lösning på något som gör vardagen komplicerad och orolig. 

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.