Sliter du med trög avföring?

Det är relativt vanligt att kämpa med långsamma tarmrörelser, hård mage och förstoppning – vanligtvis beror sådana sjukdomar på brist på fiber och vätska i kosten, eller att du inte är fysiskt aktiv.

Lyckligtvis finns det också många sätt att påskynda systemet igen.

Det är inte alltid så lätt att peka på en specifik anledning till att någon blir förstoppad och att avföringen blir hård: Men de vanligaste orsakerna är oregelbundna toalettvanor (du går helt enkelt inte på toaletten tillräckligt ofta), en kost med för lite fibrer, medicinering, stress och ångest, brist på rörelse och motion, eller har ett irritabelt tarmsyndrom.

Några har också en medfödd trög mage, som har gått i arv.

Har jag förstoppning?

Om du går på toaletten mindre än 3 gånger i veckan så lider du av förstoppning. Normal frekvens för toalettbesök varierar från tre gånger om dagen till tre gånger i veckan. Allt under detta definieras som förstoppning. 

Andra symtom är hård och trög avföring, med små klumpar, som är problematiska att få ut.

Minst tre gånger på toaletten i veckan är bäst för magen.

Vad hjälper mot trög mage?

Det är lyckligtvis enkelt att förebygga trög avföring, och detta är de absolut viktigaste grejerna du kan göra:

 • Drick mycket vatten (gärna 2 liter per dag). Ta gärna ett glas ljummet vatten till frukost, drick rikligt genom dagen, och avsluta med ett glas med vatten innan du går och lägger dig. 
 • Ät fiberrik mat (fullkorn, grönsaker och frukt).
 • Se till att få regelbunden fysisk aktivitet.
 • Ha bra toalettvanor – skjut inte upp toalettbesök!

Vad kan man äta när man har trög avföring?

Det finns ett antal livsmedel som påskyndar matsmältningssystemet och gör avföringen mjukare. Därför, när du känner dig förstoppad, bör du inkludera dessa i din kost:

 • Katrinplommon kan i vissa fall fungera bättre än receptfria laxermedel – sätter igång tarmen ordentligt!
 • Vattenmelon innehåller över 90 procent vatten, och det är super för tarmen. 
 • Havregrynsgröt är också en bra källa till fiber. I tillegg tar havren upp mycket vatten som hjälper matsmältningen. 
 • Hallon är rika på fiber!
 • Yoghurt innehåller bakterier som viktiga för matsmältningskanalen, och yoghurt med probiotika hjälper matsmältningen allra bäst. Smakar också väldigt gott tillsammans med hallon eller katrinplommon! 
 • Päron är proppfulla med fiber och vatten, som matsmältningssystemet längtar efter.
 • Popcorn är fiberrikt, och relativt hälsosamt snacks för mage och tarm. 
 • Vatten! Enkelt är ofta bäst, och kranvatten gör mycket bra för en svår tarm och mage.

Läs också: Matsmältning – detta BEHÖVER du veta

När börjar förstoppning att bli farligt?

Lyckligtvis blir förstoppning aldrig livshotande, men det kan vara farligt för vår livskvalitet och besvärande och obehagligt. Vissa människor upplever problem med trög avföring och akut förstoppning under korta perioder, medan det för andra kan vara ett långvarigt problem som återkommer igen och igen, under många år.

Inte farligt, men väldigt obehagligt och slitsamt.

Och då bör du prova ett nytt hjälpmedel mot trög avföring

Ett kosttillskott som ger mage och tarm lite extra hjälp är den nyutvecklade produkten BioBalance. Den innehåller bland annat 400 mg blåstång, kronärtskocka och 150 mg extrakt från triphala som ger regelbunden avföring och god tarmfunktion. Du kan läsa mer om studier på produkten här

Det gör mycket forskning på orsakerna till förstoppning och hur naturliga tillskott kan hjälpa matsmältningen – till exempel på blåstång

En studie publicerad i National Library of Medicine visar att blåstång är väldigt rik på kostfiber, och eftersom det är en brunalg bildas en slemhinna för den viktiga delen av tarmen. Detta gelliknande ämnet kan lindra förstoppning, uppblåsthet, kramper och problem med matsmältningen. BioBalance innehåller hela 400 mg blåstång.

Kronärtskocka (Cynara scolymus) är en annan råvara där mycket forskning visar gynnsam effekt för mage och matsmältning. Studier** visar positiv effekt på matsmältningen, och kronärtskocka främjar också produktionen av vänliga tarmbakterier som kan lindra förstoppning och diarré. Kronärtskocka innehåller också inulin, en typ av fiber som verkar prebiotiskt.

BioBalance är ett kosttillskott specialutvecklat för dig som sliter med trög avföring och andra mag- och tarmproblem – och nu kan du prova det själv med 50% rabatt.

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

*Studier om kronärtskocka: Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked