Viktig forskning på mage och tarm visar

Mage- och tarmproblem täcker ett stort antal besvär, plågor och sjukdomar, och många av oss kämpar med smärta i kroppens nedre regioner. En nyligen genomförd undersökning * från 2020 visar faktiskt att fyra av tio vuxna över hela världen har problem med mage eller tarmar.

De vanligaste magproblemen är uppblåsthet, sura uppstötningar, olika buksmärtor, trög matsmältning, illamående och kräkningar och förändringar i tarmrörelser. Det intressanta är att dessa sjukdomar gäller över matkulturer och nationaliteter:

En undersökning * genomförd i 33 länder med över 73 000 respondenter, ställde frågor om symtom som magont, sura uppstötningar och lös mage.

Flest kvinnor och unga

En av de mest överraskande sakerna med denna studie är att det är mest kvinnor som upplever symtom och att symtomen för många blir mindre med åldern. Varannan kvinna har magproblem jämfört med män, där det är var tredje man som har besvär.

De flesta människor upplever sjukdomar i nedre delen av matsmältningssystemet, såsom förstoppning, diarré eller luft i magen. Men dyspepsi är också relativt vanligt, kännetecknat av diafragmatisk smärta och uppblåsthet, sura uppstötningar och illamående.

  • De vanligaste mag- och tarmbesvären:
  • Förstoppning: 12 %
  • Dyspepsi: 7 %
  • Smärtor i ändtarmen: 6 %
  • Irriterad tarm: 4 %

Vet du vad som gör ont för mage och tarm?

Som studien visar är det relativt många som har magont regelbundet. Oftast beror detta på externa faktorer. Både tunntarmen och tjocktarmen påverkas av allergier, stress, oro och livsstil.

Kom ihåg: Du bör ALLTID träffa en läkare för långvarig buksmärta, så att du kan utesluta andra sjukdomar!

Men för milda besvär i matsmältningssystemet finns det flera steg du kan ta själv för en hälsosammare mag- och tarmhälsa.

Ont i magen tips

För många av de vanligaste utmaningarna som smärta i övre buken, hård / lös mage, förstoppning eller flatulens är det generellt klokt att tänka på dessa tips:

  • Håll dig fysisk aktiv
  • Ha fiberrik kost
  • Drick mycket vatten
  • Ät regelbunden och inte för snabbt
  • Ha regelbundna toalettvanor

Irriterad tarm och andra tarmproblem
De flesta som kämpar med tarmproblem behöver mer kunskap om varför floran i tarmen är oerhört viktig – både för matsmältningen och maghälsan. 
Du kan läsa dig till om hur viktigheten av pre- och probiotika, och hur de är nyckeln till en hälsosam tarm här:

Prebiotika vs probiotika – vad är skillnaden?

Bladderwrack mage tarm
Forskning visar att brunalgen blåstång hjälper tarmen.

Forskning hittar lösningar 

Det görs också mycket forskning om effekterna av naturliga ingredienser på mag- och tarmproblem, och denna forskning används för att utveckla bra kosttillskott som hjälper många!

BioBalance är ett av markandens mest potenta kosttillskott: Hela sju aktiva ingredienser med dokumenterad effekt på god mag- och tarmhälsa, samt matsmältningen. 

BioBalances sju ingredienser är alla råvaror med omfattande dokumentation från forskningsstudier.

Som till exempel blåstång. En studie i National Library of Medicine visar att blåstång är väldigt rik på kostfiber, och eftersom det är en brunalg så bildas en slemhinna för den viktiga delen av tarmen. Denna gelliknande substans kan lindra förstoppning, uppblåsthet, kramper och matsmältningsproblem. BioBalance innehåller hela 400 mg blåstång.

Kronärtskocka (Cynara scolymus) är en annan råvara där mycket forskning visar på en gynnsam effekt för mage och matsmältningen. Studier** visar positiv effekt på matsmältningen, och kronärtskocka främjar också produktionen av vänliga tarmbakterier och kan lindra förstoppning och diarré. Kronärtskocka innehåller också inulin, en typ av fiber som fungerar prebiotiskt.

BioBalance ger alltså kroppen alla de dokumenterade näringsämnen som mage, tarm och matsmältningen behöver, och är den sista delen i en livsstilsändring för ett liv med god maghälsa. 

Prova nu – med halva priset.

Prova BioBalance i 60 dagar

50% rabatt – Endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Källor:
*Ami D. Sperber mfl: Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study. Gastroenterology, online 12. april 2020. DOI: 10.1053/j.gastro.2020.04.014.

**Studier om kronärtskocka:
Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked 

Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract